Blog Discipline en ondernemen op jouw manier

Discipline en ondernemen op jouw manier

Discipline en ik hebben, laten we stellen, een minder fijne geschiedenis samen. Gek genoeg had ik discipline op jonge leeftijd al helemaal onder de knie.

Doe wat nodig is en kijk niet om. Luister en doe wat experten je zeggen. Hou vol. Nooit opgeven. Wij zijn niet zwak. Herkenbaar?

Het resulteerde in een aantal minder fijne resultaten, zelfs in een aantal burn-outs in mijn geval. Ik had er een halve maanrotatie met Blair Singer (en 42 jaar van vallen en opstaan) voor nodig om uit te vissen waarom ik steeds in diezelfde val bleef lopen als het over discipline ging.

Hier lees je over het missende ingrediënt om met plezier die discipline aan de dag te leggen.

More...

Grenzen om te overstijgen

Opgroeien met een erg strikte en strenge vader, betekende een keuze: doe wat je wordt opgedragen met discipline of krijg straf, of nog erger: overgoten worden met eeuwige teleurstelling. 

Je begrijpt vast wel dat, als een zeer sterk invoelend persoon, het me niet lang nam om het NIET volgen van de ijzeren discipline snel GEEN optie was.

Blog Discipline en ondernemen op jouw manier - Grenzen overstijgen


Ik forceerde mezelf over alle grenzen en limieten, die je met een reden best niet overtreedt, alleen maar om te bereiken wat moest gebeuren. Wanneer je iets wil, word je verondersteld er hard voor te werken, alles te doen wat daar voor nodig is, geen vragen te stellen, …

Het duurde jaren voor ik door had dat jezelf forceren over normale limieten niets met discipline te maken heeft.

Pendelbeweging

Elke keer opnieuw brak ik helemaal met wat ik wou bereiken. 

Denk aan een pendelbeweging: in plaats van me te smijten, stopte ik volledig en vond ik wel 100 redenen waarom dat niet meer nodig was.

Ik was er helemaal overtuigd van mijn gebrek aan doorzettingsvermogen.

Blog Discipline en ondernemen op jouw manier - Pendelbeweging

Met een eeuwig schuldig gevoel en een klein stemmetje dat ik dan misschien toch niet gemaakt ben om een groot verschil te maken en toch niets kan afmaken. Maar waarom bleef mijn maag in de knoop liggen en zeurde er iets dat ik echt wel werk moest gaan maken van mijn doel in het leven??? Iets trok voortdurend mijn aandacht en gaf me niet zo heel subtiele hints en duwtjes in de juiste richting.

Groot probleem

Als mens ben ik volgens velen erg kritisch. Klopt, ik wil weten waarom iets moet of zo is. De ware toedracht ervan kennen.

 In mijn jeugd moest alles omdat het zo moest. Wat leidde tot een giga passieve agressieve weerstand als het aankwam op werken en discipline bij mij, en vaak ook totale inertie. 

Met als gevolg dat wat ik écht wou, voelde dat mij te doen stond, mijn missie naar buiten brengen (wat die ook mocht zijn) geen centimeter van de grond kwam.

Blog Discipline en ondernemen op jouw manier - Groot probleem

Mijn nummer 1 waarde in het leven, Persoonlijke Ontwikkeling, werpt meteen een groot probleem op de voorgrond. In alle programma’s die ik de laatste jaren al mocht volgen, gaat het volop over verantwoordelijkheid, accountability en discipline. En net bij dat laatste stuk liep ik telkens weer vast op mezelf.

Ik zit vast: mijn kernwaarde en mijn visie en gevoel rond discipline stonden dus lijnrecht tegenover elkaar.

Inzicht

Het was pas tijdens het programma “Train the Trainer” (door de geweldige Blair Singer) dat het me duidelijk werd dat ik nooit die inspirerende leider kon worden die ik voel te mogen zijn als ik niet eerst de discipline vond om daar mee aan de slag te gaan. Die kwam heel hard binnen, om eerlijk te zijn. Al sinds ik klein was, wou ik lesgeven. Niet in het klassieke systeem. Wel mensen meenemen om dingen anders vast te pakken. 

Blog Discipline en ondernemen op jouw manier - Het verlossende inzicht

Ik gaf mezelf deze keer niet de keuze om alles te laten vallen. Het werd tijd om discipline te laten werken voor mij zodat ik eindelijk komaf kon maken met suiker, te weinig slaap, dingen te laten liggen, … Het zijn er maar een paar van de stukken waarvan ik al een hele tijd voel dat ze me tegenhouden om écht te leven zoals het werkt voor mij en toe te werken naar mijn droom en missie.

Het geheim van discipline

Klaar voor het inzicht dat ik kreeg tijdens mij nieuwe dagelijkse miracle mornings routine?

Discipline en routines zijn er niet voor de discipline en routines. Hun waarde ligt niet in waar ze uit bestaan of wat ze je brengen. 

Die vorm van discipline en routine putten jou en jouw motivatie uit waardoor je heel snel aan jezelf gaat twijfelen..

Blog Discipline en ondernemen op jouw manier - Het geheim van discipline

Het geheim van discipline is die te linken aan iets veel groter dan jezelf: jouw missie / doel / grote droom. Link de routine en acties aan de reden waarom je ze doet. Ik stopte in 2018 op doktersadvies met suiker en tarwe omdat het me beter zou doen voelen. 2 jaar hield ik het vol. Tot de eerste lockdown in maart 2020: op 1 week tijd was alle goede intentie en moed overboord. Ondertussen ben ik er al een dikke maand weer van af. Voor goed.

 Want ik doe het voor de energie om mijn droom en missie in de wereld te zetten. Om de wereld mee te gaan veranderen. En dat weerhoudt zelfs deze absolute cola addict om er toch nog eentje te drinken "omdat ik het verdiend heb".

Korte termijn denken en ego

Ik kwam vroeger nooit verder dan het korte termijn denken: wat ga ik nu doen. Onze instant gratification monkey is daarbij onze grootste bondgenoot. Want die is sterk genoeg om je te doen twijfelen. 

Door over te schakelen naar een lange termijn denken – wat wil ik bereiken in het leven en in mijn onderneming – bied je daar een mooi antwoord op, zonder een hele strijd. 

Toegegeven: het is niet altijd fijn om toch terug het “juiste” te doen en er af te blijven. Niemand zegt dat het gemakkelijk is. Wel heel eenvoudig: keep your eye on the price… 

Blog Discipline en ondernemen op jouw manier - Korte termijn denken en ego

In korte termijn denken komt ons ego ook gegarandeerd naar boven. Af en toe is dat ook een goed ding, anders hadden we het niet gekregen. Allleen is er een tijd en plaats voor alles. Zodra ik door had hoe ik discipline wél kon laten werken voor mij, werd discipline een fijn woord. Een bondgenoot. Zijn alle vervelende taakjes een pak betekenisvoller. 

Ik merkte dat er veel minder ego te pas kwam aan leven. Ik focus me niet langer op wat ik verondersteld wordt om te doen. Mijn focus ligt nu op de persoon te ZIJN (zelfs niet worden) die die droom en missie de wereld in mag zetten en helemaal leeft en onderneemt op haar manier.

Bloedeerlijk

De nieuwe discipline heeft me op enkele weken tijd dichter gebracht bij mijn droom en ondernemen op mijn manier dan die eerste 42 jaar van mijn leven. Eindelijk heb ik een manier gevonden om de discipline te hebben om trouw aan mezelf te blijven, van binnen naar buiten.

Nieuwe focus, nieuwe energie. Gedaan met het beschermen van mijn fysieke en mentale grenzen om de volgende burn-out tegen te gaan. Dat vraagt teveel energie.

Alles wat ik vandaag doe, komt vanuit de vraag of het me helpt om daar te geraken, bij mijn droom, missie en doel. Bloedeerlijk. Zonder ego of zelfmedelijden. Glashard en tegelijk zo verwarmend en vertrouwd. Alsof het “meant to be is”. 

Ja er is nog werk aan mijn kleine stemmetjes en het is niet altijd fijn om nee te zeggen tegen mezelf. Op zijn minst ben ik losgekomen van die passieve agressiviteit dat me tegenhield om verder te groeien. Nu kan ik me nog beter focussen op leven en ondernemen op mijn manier, het volgen van mijn doel, mijn missie, mijn ding in het leven.

Wil je graag op de hoogte blijven van mijn exploten, dan kan je je altijd opgeven op deze link.

Ik schrijf open en eerlijk over wat er gebeurt, hoe ik het zie en waar er stappen zouden kunnen genomen worden. Mijn manier wil ook zeggen dat ik wellicht af en toe eens een week oversla en vast af en toe veel te enthousiast ben volgens klassieke normen. En dat is helemaal ok voor mij. Nu aan jou om te kijken of dat voor jou ok is.

Warme groetjes van tussen de verhuisdozen x