Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil

Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil

Ondertussen is het alweer 3 weken geleden dat we het zonnige Sint-Katelijne-Waver inruilden voor het gezellige Tongeren. 27/08 was de langverwachte dag, het begin van al de rest en de bevrijding. Tijd voor een verhaal over starten, toeval, het gat en het verschil.

More...

Nieuwe start

We – en ja dus zeker en vast ook ik – pinnen graag een datum op het nieuwe begin. 1 januari, 1 september, de dag van de verhuis, … Alsof we van moment 1 op 2 ineens alles gaan veranderen, en de nieuwe realiteit die we onszelf toewensen op 4 seconden wordt ingezet. Ik was me er al even van bewust voor de verhuis, dat mijn hoofd een dergelijke big bang zou verwachten. En toch was ik niet genoeg voorbereid voor onze nieuwe start. Niet zozeer de nieuwe provincie, postcode of adres. Wel de lifestyle change die daaraan vast zou hangen.

Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil - Nieuwe start

Mijn cognitieve kennis was helemaal up to date: een verandering start ver voor het moment dat ze zichtbaar is. Zoals in het verkopen van het huis, het stoppen van enkele activiteiten, … Voor de grote stukken was ik super goed voorbereid, voor de kleinere helemaal niet. En net die zorgen voor een grote impact. Mijn emotionele kennis bleek zero, zoveel was duidelijk te merken aan het gebrek aan acties in die richting de laatste maanden.

Het verschil

Het verschil voor en na 27/08 was in ons geval wel veel groter nu dan ooit tevoren. Vast vooral mentaal.

De afbetalingen per maand gingen op die dag gedeeld door meer dan 3 (jippie!), nieuw huis, een nieuwe bedrijfsvorm (officieel een BV nu), met een nieuwe naam en aangepaste activiteiten.

Oh ja, en een heel nieuwe provincie waar we nog nooit eerder woonden of iets hadden.

Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil - Het verschil

Zowat alles veranderde dus. Het allergrootste verschil was voorzien in hoe we eten, hoe we bewegen, hoe we leven. Leven zoals het ons past dus. En die aanpassing heeft bij mij toch zijn effect niet gemist. De kids zijn na 1,5 jaar full time bij mij te zijn (thuisonderwijs) ingestapt op school hier, waardoor ik enorm veel extra tijd vrij heb gekregen. Net als een hele vrijheid wegens minder financiële druk. Oh ja en ik ging meteen ook iedere dag koken wegens wederhelft te laat thuis om dan nog te beginnen koken. En minder werken ook. Zoveel extra vrijheid ineens! Het werd…een gat.

Een gat

Letterlijk. Ik viel in een zwart gat die eerste weken. Met tonnen dozen die versleurd moesten worden, uitgepakt en opgeborgen, ettelijke kamers met vast tapijt om aangevallen te worden en kilo’s behangpapier af te stomen voor de liters verf de revue konden passeren, zou het alle hens aan dek zijn.

 Ik gaf mezelf 1 maand om een en ander proper te zetten. Daar is dus letterlijk niets van in huis gekomen. 

Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil - Een gat

Volgens de ene doordat ik de eerste 8 maanden van dit jaar veel te hard gewerkt heb om het oude huis liefdevol en zo in orde mogelijk heb gebracht voor de volgende familie, volgens de ander is het de rust die me moe maakt, volgens nog een ander omdat ik lui ben.

Voor mij is het een classic case van paniek zone reactie. Mijn comfort zone is al sinds ik klein was hoge stress, altijd nog 100 dingen te doen, nooit een seconde neerzitten en altijd over de schouder kijken naar wat ik niet zie aankomen. Want rust is onveilig. Ik werkte er al jaren op, en blijkt nu dat die inspanning nog even verder mag ingezet worden.

Ik betrapte mezelf erop voortdurend te zoeken naar de catch… Wanneer komt de aap uit de mouw? Kan ik nu zomaar gewoon een hele dag lezen, nadenken, rusten, eten koken en verder niks? Kan ik gewoon vakantie nemen nu? Mag dat wel? Gelukkig had ik mezelf al een sessie geboekt bij Kristof Wolfs, osteopaat. Wat in mijn hoofd een traject om mijn rug en bekken recht te trekken, is ondertussen getransformeerd tot verdere persoonlijke groei.

Toeval

Toeval bestaat niet. Of wel? Is er een reden waarom ik de dag van de verhuis plots een papier zie met “garage te huur”, om een uur later een garage te hebben met dezelfde nummer als ons huisnummer in onze eigen straat? Heel toevallig begon ik die dag ook te lezen in het boek van Hans Peter Roel “De vierde dimensie”. De gesprekken met Kristof belandden ook al enkele keren op punten die in het boek beschreven worden, zonder dat hij het ooit las of ik er iets van zei. Geen toeval dus, wel een mooi signaal.

Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil - Toeval

Het punt waar ik zelf op blijf vaststeken, is mijn passie / doel / droom. Ja; ik heb een vaag idee, een gevoel. En meteen ook een idee dat het scherper kan en mijn doel nog groter is. Dankzij Kristof weet ik gelukkig nu ook waar het misloopt in mijn lijf én mijn spirit, zodat er volop actie wordt ondernomen. Want de drang om iets neer te zetten, wordt elke dag groter en groter. De achterliggende boodschap, die is er. Wel “toevallig” dat dit allemaal weer super actueel wordt op het moment dat ik kan leven zoals het past bij mij.

Inzich(t)

Om heel eerlijk te zijn, ben ik meer dan de helft bang. Ben ik wel goed bezig? Moet ik dit wel blijven doen? Mag ik zomaar op mijn intuïtie doorgaan? Zijn er geen wetten te volgen? Heb ik wel genoeg discipline?

En tegelijk ben ik nog nooit zo zeker geweest dat het juist is zoveel tijd te stoppen in mezelf en te starten met de Miracle Mornings elke ochtend. Want net dan vallen de puzzelstukjes in elkaar.

Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil - Inzicht

Wat wel duidelijk is, is dat er eerst nog veel verdriet verwerkt mag worden. In mijn nieuw kaartendek van de lichtwerkers, blijf ik de kaart van de familie trekken. Eén van mijn gaves is onvoorwaardelijk lief kunnen hebben en het wordt tijd dat ik “mijn” familie mag ontdekken hier op aarde en in het universum.

Heel bijzonder, gezien ik sinds verhuis bijna iedere nacht heldere dromen heb over mijn overleden en vervreemde familieleden. Grappig, want net zij inspireerden mij om mijn intuïtie en voelen opzij te zetten om normaal te doen. Ik mis ze en ben blij dat ik mezelf terug aan het vinden ben.

Gedaan met werken

De mooiste les uit deze eerste weken? Dat ik klaar ben met “werken”. Tijd om me écht te tonen. Elke keer ik dat werkethos weer oppak, valt de hemel op mijn hoofd hier.

 Zwaar stoten tegen een kast met mijn arm, auto-ongeluk, zware ruzie met de huisgenoten, verkeersboete waar we nog steeds niet van weten hoe het mogelijk was om daar zo snel te rijden, …

Elke keer ik terugkeer naar mijn natuur van zelfreflectie, mediteren, praten met mensen (zalig, hier in de stad is er altijd wel iemand om mee te tetteren), zelfs bewust koken om de voeding er uit te laten komen, volgt het volgende inzicht.

Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil - Gedaan met werken

Geen nood… de transformatie die ik nu mag doorgaan, resulteert straks niet in een geitenwollensokker 😊 Ik blijf de eeuwig pragmatische, ietwat kritische sarcast die overal wel een praktische toepassing voor nodig heeft. Ik heb wel eindelijk zowel cognitief én emotioneel geleerd dat mijn ratio de laatste raadgever is om bij langs te gaan. Mijn intuïtie, mijn innerlijk zelf, het universum, noem het wat je wil… Daar krijg ik de ideeën die uiteindelijk het beste voelen en ook uitdraaien.

Missie?!?

Het is tijd dat ik nog meer dan nu mijn verhaal ga doen. Wat mijn missie nu precies is, dat zal ik dan binnenkort scherper krijgen. Daar ben ik van overtuigd, tot in mijn kleine cellen. Iets met mensen meenemen om hun leven in eigen handen te nemen. Ja, dat is kristalhelder.

De hoe en zo komt de komende weken wel. Er zitten boeken te jeuken in mijn handen, workshops te springen en inspiratiesessie te broeien. Enkel nog de juiste insteek en we zijn vertrokken.

Blog Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil - Missie

Wat al wel zeker is, is de rode draad in mijn leven. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Ik dus voor het mijne, jij voor het jouwe. Daarmee maak ik meteen voor eens en altijd een einde aan schuld, schuldgevoel, vingerwijzen en slachtofferschap. Je kiest zelf hoe vrij je bent. Misschien een leuke om later nog eens een blog over te schrijven. Nu eerst tijd om al die geweldige ervaringen, inzichten en levenslessen van de laatste weken te laten kristalliseren in een duidelijk topic voor de komende maanden.

 

Wil je graag op de hoogte blijven van mijn exploten, dan kan je je altijd opgeven op deze link.

Ik schrijf open en eerlijk over wat er gebeurt, hoe ik het zie en waar er stappen zouden kunnen genomen worden. Mijn manier wil ook zeggen dat ik wellicht af en toe eens een week oversla en vast af en toe veel te enthousiast ben volgens klassieke normen. En dat is helemaal ok voor mij. Nu aan jou om te kijken of dat voor jou ok is.

Warme groetjes van tussen de verhuisdozen x (nog steeds en vast nog wel voor even :-))

2 thoughts on “Nieuwe start, toeval, het gat en het verschil”

Comments are closed.